Tre barnboksfavoriter

Sedan en tid tillbaka har vi börjat läsa för Astrid uppe i hennes sovrum. Tidigare har vi läst på nedervåningen. Men nu har det blivit en naturlig del i läggningen. Astrid har sedan tidig ålder varit intresserad av böcker och hon lyssnar gärna när jag läser, ofta kan vi läsa flera böcker innan hon tröttnar, det är ofta föräldern som tröttnar först, faktiskt. Jag tänkte skriva lite om Astrids favoritböcker, och vad jag som mamma tycker om dem.

Alfons Åberg
- Helt klart Astrids favorit, och föräldrarnas också. Lekfulla, spännande och lagom långa att läsa vid läggning. Det är något med Gunilla Bergströms sätt att skriva, det är pedagogiskt på barnens nivå och det gillar jag. Jag förstår varför hennes böcker är lika populära nu som på 80-talet.

Kråke
- Astrid är lite för liten för Kråkeböckerna, men hon tycker väldigt mycket om dem ändå. Jag tror det är karaktärerna hon gillar, och de enkla färgglada bilderna. Det finns en uppsjö av Kråkeböcker, de handlar om allt ifrån trafikvett till varför man måste borsta tänderna, pedagogiska och bra. Om 1-2 år tror jag att Astrid har åldern inne för att verkligen förstå böckern.

Gittan
- Pija Lindenbaums böcker är väldigt lekfulla, och en aning tokiga. Jag gillar bilderna men är inte så jätteförtjust i författarens sätt att skriva, man fastnar lite när man läser och språket är aningens krångligt, i alla för för en 2,5 åring att förstå. Däremot är Astrid som tokig i Gittan så vi läser ofta böcker signerade Lindenbaum ändå. Den senaste i samlingen är Else-Marie och småpapporna, en av mina favoriter när jag var liten.

Vilka är era barnboksfavoriter? Kommentera gärna!

Kommentarer

Populära inlägg