Förstoppning?

Vad maktlös man känner sig som förälder, när ens barn är sjukt. Det är precis så som jag och Nils har känt oss sedan i torsdags. Vid 21 vaknade nämligen Astrid och skrek, Nils sprang upp till henne och kom ner bara ett par sekunder senare, med en nerspydd Astrid i famnen. ”Jaha då var det dags för magsjuka” tänkte vi. Jag gick upp och städade i Astrids rum. Drygt 30 minuter senare kräktes hon igen. Vad som kändes märkligt var Astrids allmäntillstånd, hon var precis som vanligt, ”oj vad tokigt” sa hon och ”nu måste jag byta tröja”. Under natten sov Astrid och Nils nere i vardagsrummet, Astrid på en madrass och Nils på soffan. Natten var lugn och på fredagen sov Astrid länge. Hela dagen var hon precis som vanligt. Inget tecken alls på magsjuka, vad skönt tänkte vi ”då var det en kortvarig magsjuka”. På lördagen gick vi upp, men efter lunch kräktes Astrid igen, efter att ha ätit lunch och druckit rejält med vatten. Jaha, vad märkligt, tänkte vi. Det här var alltså 40 timmar senare. På eftermiddagen sen så bajsade Astrid, då märkte vi att hon var riktigt hård i magen. Då funderade jag på när jag senast bytte en bajsblöja på henne, och mindes inte om det var i tisdags eller onsdags. Senare ville Astrid dricka hela tiden, hon fick vätskeersättning och fick äta små mängder ofta, vi var fortfarande inställda på att det var magsjuka. Samtidigt som det kändes så konstigt, eftersom hon var sitt vanliga glada jag. Idag, söndag, så kräktes hon igen, vid lunch ungefär. Då kom smoothien upp som hon precis druckit, ingenting annat från dagen. Det här kan omöjligt vara magsjuka, hon måste vara förstoppad, tänkte vi då. Idag har hon fått katrinplommonpure och annat som är mjukt för magen. Ännu har hon inte bajsat men idag får hon vara uppe extra länge med förhoppning att det kommer något innan hon ska sova. Ursäkta för ett kanske lite för privat inlägg, men det är så frustrerande när man som förälder inte riktigt vet vad som är tokigt. Och jag är nog inte ensam om att tänka ”tänk om det är någon allvarlig sjukdom” när mitt barn blir sjukt och man inte kan identifiera sjukdomen. Någon som har erfarenheter av förstoppning? Eller kan magsjuka visa sig såhär? När Astrid vad 2-3 månader hade hon en period när hon kräktes mycket i omgångar, en gång åkte vi in till hälsocentralen, då sa läkaren till oss ”har hon inte diarré och feber så är det inte magsjuka”, men kan det stämma? Får se hur morgondagen artar sig, men om det inte blivit ordning på magen tills dess så ringer vi till hälsocentralen..

Kommentarer

  1. Vi har tyvärr haft vår beskärda del av förstoppning hos barn! Och magsjuka för den delen. Några spontana kommentarer: Hos oss har bara Laktulos fungerat för att få sexåringen att sköta magen. Så fort vi fasat ut det kommer det tillbaka. Han har aldrig kräkts av förstoppning, men absolut mått väldigt illa, haft lite dålig aptit, ont i magen och mååånga, lååånga timmar gråtandes på toalettstolen. Som det ser ut nu bajsar han en (eller max två) gånger i veckan...

    Samtidigt har vi haft magsjuka av typen du beskriver. Inga som helst symptom, men så plötsligt en ordentlig kräka. Ett dygn kan gå och så kommer en kräka till. Däremellan får han behålla mat och dryck, och mår som vanligt. Som mest har det varat i 3-4 dagar innan det klingat av.

    Det är egentligen bara vinterkräksjukan som gjort honom så där sjuk att han kaskadkräkts gång på gång och inte får behålla något. En gång har det hänt. Men scenariot innan har vi haft en handfull.

    Oavsett vad det lutar åt för håll för er: LYCKA TILL. Barn och magar är inte att leka med. ❤️

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så mycket för ditt svar! Tack för tipset om laktulos, kanske ska prova det! Ja det är så himla jobbigt det här med barn och sjukdomar.. trots att de är stora och kan prata för sig så vet de ju inte riktigt själv heller hur det känns och vad det är. Men jag hoppas att det är på bättringsvägen nu, och att vi får sova inatt🙏🏻 Det kanske är magsjuka ändå? Då hoppas jag att den är förbi nu iaf, brukar ju inte vara i allt för många dagar som tur är❤️❤️

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg