Världens godaste saffranssnurror

Jag älskar julen och allt därtill. Speciellt saffran. Vi brukar baka saffransbullar tidigt, vi brukar ha lite svårt för att hålla oss. Redan nu har vi hunnit äta upp en omgång bullar, så i veckan blir det till att baka nya, denna gång tänkte vi göra lussekatter istället för bullar. Här nedan kommer receptet jag brukar använda mig av när jag bakar saffransbullar. Baka, ät och njut!

Det här behöver du:
50 gram jäst
300 gram smör
5 deciliter mjölk
2 paket saffran
1,5 deciliter strösocker
2 kryddmått salt
2 ägg
13-15 liter vetemjöl
2 apelsiner
200 gram mandelmassa
100 gram vit choklad
Pärlsocker och ägg till pensling

Gör så här:
Värm mjölken till 37 grader och blanda i saffran. Häll blandningen i en bunke eller assistent. Smula i jästen. Rör till jästen löst sig.

Blanda i ägg, salt och 150 gram smör (ej smält) och lite mjöl i taget. Arbeta till en smidig deg, låt den gärna vara rätt lös. Låt jäsa under bakduk i cirka 1,5 timme.

Kavla ut på mjölat bakbord. Bre ut resten av smöret på degen, riv över apelsinskal, mandelmassa och hackad vit choklad.

Vik degen dubbel och skär i 2 cm breda remsor. Gör en snitt i varje remsa så att det ser ut som ett par byxor. Fläta ihop remsorna och snurra ihop till bollar. Lät jäsa under bakduk ytterligare 30 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i cirka 8-10 minuter.

Kommentarer

Populära inlägg