Tre enkla vegetariska recept

Mat är ju verkligen meningen med livet, så gott som. Jag älskar mat och vill gärna äta god och nyttig mat varje dag. Den senaste tiden har vi provat många nya vegetariska recept. Här nedan kommer tre recept som jag fastnat lite extra för, de är dessutom enkla att göra.

Halloumi- och morotsbiffar
Dessa biffar är magiskt goda, de fungerar lika bra i hamburgerbrödet som till ugnsrostade rotfrukter. Min ettåring har även hon svårt att sluta äta när dessa serveras.

Det här behöver du:
250 gram morötter
200 gram halloumi
2 ägg
3/4 deciliter ströbröd
1 tesked chiliflakes
salt
svartpeppar
olja

Så här gör du:
Starta ugnen och ställ den på 250 grader. Skala morötterna och riv dem och halloumin grovt med hjälp av ett rivjärn. Blanda halloumi, morötter, ägg, ströbröd, chili och svartpeppar i en skål. Smaka av med salt. Forma till åtta biffar med oljade händer, och lägg på en bakplåtsklädd plåt. Pensla med olja på båda sidor. Ställ in plåten i mitten av ugnen i ungefär 15 till 20 minuter, tills de fått fin färg.

Broccoli- och palsternackssoppa
Jag är riktigt förtjust i soppa, det är enkelt att göra och ger ofta många matlådor. Extra gott är det med nygräddat surdegsbröd till, förstås.

Det här behöver du:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
250 gram palsternacka
250 gram broccoli
2 matskedar smör
4 deciliter matlagningsgrädde eller vispgrädde
2 matskedar vitvinsvinäger
1 grönsaksbuljongtärning
5 deciliter vatten
salt och peppar
persilja

Så här gör du:
Hacka lök och vitlök. Skala palsternacka och skär den i mellanstora bitar. Dela broccolin i mindre buketter. Fräs lök, vitlök och palsternacka i smöret i några minuter. Tillsätt grädde, vinäger, vatten, buljongtärningen och broccolin och koka tills grönsakerna är mjuka. Ta av kastrullen från plattan och mixa slät med en stavmixer och smaka av med salt och peppar och persilja.

Leilas zucchinifritters
Zucchini och salladslök gifter sig så himla bra i de här gudomliga grönsaksplättarna. Servera gärna med stekt halloumi och granatäppelsallad.

Det här behöver du:
600 gram zucchini
6 kvistar bladpersilja
6 salladslökar
2 ägg
1 deciliter vetemjöl
flingsalt och svartpeppar
kokosolja till stekning

Så här gör du:
Riv zucchinin och blanda den med hackad persilja och salladslök. Tillsätt ägg och vetemjöl och rör om. Krydda med salt och svartpeppar. Är man sugen på lite hetta kan man hacka i lite chili. Stek plättarna i kokosolja, ju plattare de är ju godare blir de. Men jag ska vara ärlig och säga att det kräver sin träning att få till riktigt bra zucchiniplättar.

Kommentarer

Populära inlägg