Fem enkla tips - så får du ett mer miljövänligt hem.

Hej. Hoppas det är bra med er allihopa. Det är torsdag, solen skiner och jag känner iver inför den kommande helgen. Hoppas det spritter i era kroppar också, nu när våren är här. Idag tänkte jag dela med mig av några tips från Naturvårdsverket om hur man får sitt hem mer miljövänligt. Faktum är att det är ganska snabbt gjort att göra sin hemmiljö mer grön. Här nedan kommer fem tips för den sugne. Och vet du va? Det behöver varken vara dyrt eller krångligt.

Haffa energitjuvarna
Onödiga eltjuvar är verkligen, ja onödiga. De vanligaste bovarna är gamla frysboxar, elslingor, element som står och eldar, överflödig belysning och dragiga fönster. Med hjälp av en grenkontakt med inbyggd strömbrytare blir det smidigt att stänga av fler apparater samtidigt. Låt inte heller telefonladdaren, eller andra laddare, sitta kvar i uttaget när den inte används, det är inte bara onödigt utan också en brandrisk. Vad också noga med att stänga av apparaterna istället för att ha i någon form av viloläge.

Syna städskrubben
När det gäller rengöringsmedel finns det gott om miljömärkta alternativ. Titta igenom din egen skrubb och gör en rensning. När du sedan köper nya produkter, håll utkik efter symbolen Bra miljöval eller Svanenmärkt. Prova också om det är några produkter du klarar dig utan, när det kommer till kritan så är en miljövänlig trasa och ljummet vatten det som är mest snällt mot miljön. Ett medel som fungerar mot det mesta: miljömärkt såpa (jag använder Grummes citronsåpa, den luktar gudomligt).

Putsa giftfritt
Fönsterputs innehåller hiskeligt med gifter. Faktum är att det är farligt för både oss människor och för miljön, som har svårt att bryta ner medlet. Därför är det extra viktigt att välja en fönsterputs som är miljömärkt. Eller varför inte bara använda miljömärkt handdiskmedel och en trasa? Om det blir randigt, prova att torka bort med hopknycklat tidningspapper.

Bli tvättstugans hjälte
När du ska tvätta, se till att tvättmaskinen är full. Eller om möjligt, ställ in tvättmaskinen på halv tvätt och anpassa mängden tvättmedel efter det. Faktum är att många använder alldeles för mycket tvättmedel när de tvättar, det behövs inte alls särskilt mycket. Använd ett mått istället för att höfta från förpackningen. På förpackningen står det också hur mycket medel du behöver. Välj ett tvättmedel som är miljömärkt, jag använder mig av Skonas, Icas egna märke, som är miljömärkt. Faktum är att de miljömärkta produkterna sällan är dyrare än andra, trots att de är snällare mot miljön. Kom ihåg också att en hel del kläder blir fräscha bara av att vädras. Om det är fint väder utomhus? Häng ut kläderna på tork istället för att tumla (om du nu gör det).

Styla snällt
Tänk till en gång extra innan du slår till på helt ny inredning. En hel del finns att hitta secondhand, välj annars produkter med så lite miljöpåverkan som möjligt. Ska du renovera hemma och behöver nytt golv, välj naturmaterial så långt det går, och var noga med att undvika PVC-plast, de läcker hormonstörande ämnen som barn är extra känsliga mot. Ska du måla om? Välj inte en färg som innehåller lacknafta, thinner, terpentin, sylen eller tolken. De färgerna är riktiga värstingar. Välj istället linoljefärg, som finns både som inomhus- och utomhusfärg. Det finns förstås också miljövänliga färger som inte är linoljefärg. Fråga din färghandel om du är intresserad.

Kommentarer

Populära inlägg